ПО- МАЛКО ПЛАСТМАСА

Най-добрият начин да се намали количеството пластмаса е да се използва колкото може по-малко опаковъчен материал. Наистина през годините Hesburger е намалявала и съкращавала употребата на опаковъчни материали по няколко начина. Например полистиреновите кутии бяха извадени от употреба през 90-те години, а ресторантите Hesburger никога не са използвали полиетиленови торбички. Опаковките за хамбургери, торбичките за пържени картофи и подложките за табли са биоразградими, а картонените кутии се произвеждат от финландски картон без пластмасови съставки.

Без повече пластмасови сламки

През 2019 г. Hesburger прекрати напълно използването на пластмасови сламки във финландските си обекти. Ресторантите във Финландия преминаха към хартиени сламки през лятото на 2019 г., което предизвика голям интерес. Много от нашите клиенти бяха доволни от решението и намалената употреба на пластмаса. Ресторантите в балтийските страни и България предприемат подобни мерки през 2020 г.

Hesburger от години ограничава използването на сламки и капаци: за безалкохолни и други студени напитки се предоставят сламка и капак само по желание. Сламки се предоставят за деца или поръчки за вкъщи, както и за млечни шейковесмутита и плодови сокове. Сламките бяха премахнати напълно от щандовете с подправки в залите за хранене, което намали потреблението на пластмасови сламки във Финландия със седем милиона бройки годишно.

Съществуващата пластмаса се използва многократно

За разграждането на пластмасата са необходими стотици години. Затова е толкова важно съществуващата пластмаса да се използва многократно по разумен и практичен начин.

Униформите на Hesburger се произвеждат от тъкани, които съдържат рециклирани пластмасови бутилки. За изработването на една тениска с яка са необходими 18 рециклируеми бутилки, а за направата на колан – 20. Когато дадена униформа стане негодна за употреба, тя се рециклира. От износените униформи се правят комплекти маси и столове за сервиране на открито за ресторантите на Hesburger. Комплектите маси и столове могат да се използват за срок до 50 години, а след това материалът може да се рециклира за повторна употреба.

Hesburger рециклира също и прозрачните пластмасови опаковки, използвани в производството и доставките.